Filmoverzicht December 2014

Deze laatste maand van het jaar zag ik niet zoveel films in de bioscoop. Ze zijn op één hand te tellen: Mr. Turner, The Hobbit en You’re not you.

Nog wat drukte op het werk, veel afspreken (“ik moet je nog even zien in 2014”) en een weekje Marseille zorgden ervoor dat ik deze maand minder films dan gebruikelijk zag. Niet erg. In januari is er weer voldoende tijd om wat uurtjes in het donker door te brengen.

Mr. Turner

Ik bekeek deze film op aanraden van Ab Zagt. Hij tweette dat er een interessante film uit zou komen die donderdag, Mr. Turner, een film over het leven van William Turner. Hop erheen. Zonder ook maar iets over het leven van de schilder te weten. En dat was misschien niet zo slim. Ik vond de film onsamenhangend en niet compleet. Ik ergerde me aan het gegrom en geknor van Mr. Turner. Hij deed me aan een onopgevoed zwijn denken. De manier waarop hij zijn minnares en dochters behandelt. Ongekend! Hij houdt mensen op een afstand en geniet ervan te provoceren. Al was er ergens wel iets van beschaafdheid in hem te ontdekken. Vooral in zijn schilderijen en op de momenten dat hij bij zijn geheime liefde is. Mr. Turner wordt geweldig vertolkt door Timothy Spall.

Nadat ik thuis kwam, heb ik informatie over William Turner opgezocht en wat blijkt: er is weinig bekend over zijn privé-leven. Dan is het logisch dat er ook gaten in de film zitten. Eigenlijk wel mooi dat deze niet zijn opgevuld met onjuiste informatie.

Ga Mr. Turner zeker bekijken, maar verdiep je eerst even in het leven van deze schilder.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

The Battle of the Five Armies is de laatste film in de Hobbit trilogie. De film begint met Smaug die Laketown probeert te vernietigen. Dit lukt redelijk, maar de meeste bewoners weten te overleven doordat de draak net op tijd gedood wordt. Daarna is het een aaneenschakeling van tactiekbesprekingen en gevechten, zowel individueel als legers tegenover elkaar. Het levert een mooi schouwspel op waarbij ik me niet verveeld heb. Gelukkig worden al deze grootste gevechten afgewisseld met kleinere scenes over liefde en vriendschap.  En de “elandpaarden” die erin voorkwamen, waren helemaal te gek. Die wil ik ook!

Toch miste ik een echt verhaal en vond ik Bilbo in deze film meer een toeschouwer dan dat het om hem ging. De film is absoluut een must voor wie ook van de eerste twee films heeft genoten.

Ik zag The Hobbit trouwens in Cinelounge in Houten. Een bioscoop waar je extra veel beenruimte hebt en je tijdens de film drinken en snacks kan bestellen. Helemaal goed!

You’re not You

Een stel, Kate en Evan, dat “alles” lijkt te hebben: mooi uiterlijk, goede banen, vrienden, groot huis, dikke auto’s…als je zulke dingen belangrijk vindt. Maar blijkbaar moeten we dat als kijker belangrijk vinden. Het fijne leven ruw verstoord doordat Kate ALS krijgt en hard achteruit gaat. Al gauw heeft ze bij alles hulp nodig. Evan kan die hulp natuurlijk niet 24/7, dus wordt er iemand ingehuurd: Bec. Een jonge vrouw die de weg kwijt is: studies maakt ze niet af, ze duikt met Jan en alleman in bed en ambieert een zangcarrière maar durft het podium niet op. Er ontstaat uiteindelijk een vriendschap tussen de twee.

Aan Emmy Rossum, die Bec speelt, ligt het niet. Zij zet een zeer goede rol neer. Ook speelt Hilary Swank een prima Kate. Ik vind het verhaal echter te voorspelbaar. Het is nogal standaard. Mooi leven. Ziekte die roet in het eten gooit. Relatieproblemen. Vriendschapsproblemen. Alles komt soort van goed, behalve met de oude vriendinnen. Dood.

Jammer dat de regisseur zo weinig van het ziekteproces zelf heeft laten zien, dat was bijna bijzaak in de film.

Prima film om je bezig te houden, geen afrader, maar ik zou wachten tot hij op woensdag bij RTL4 uitgezonden wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *