Geitenkaas, altijd weer die geitenkaas

Afgelopen zaterdag: lekker uit eten! Eens kijken wat de vegetarische pot schaft bij dit restaurant. Een salade geitenkaas! Hoe origineel, dat heb ik nou nog nooit op de kaart gezien! 

Stel je als vleeseter eens voor dat bij 80% van de restaurants alleen maar kipsaté op de kaart staat. De ene keer krijg je een pittige satésaus over de kip, de andere keer een wat zoetere. Soms liggen er zoetzure groenten naast, soms sperziebonen. Zou die kipsaté je niet de neus uitkomen na een tijdje?

Booooring!

Vroeger vond ik geitenkaas erg lekker. Dat is opgehouden toen ik ongeveer een jaar vega was. Het lijkt er op dat ooit iemand besloten hebben dat vegetariërs graag salade met geitenkaas eten. Waarschijnlijk ergens in 1985, een tijd waarin vegetarisch eten nog niet zo geaccepteerd was als nu. Vegetarisch koken was toen nog een echte uitdaging voor de creativiteit van de kok. Het wiel moest uitgevonden worden. Wat is er sinds die tijd veranderd? Helemaal niets zo te merken. Nog steeds nemen veel koks de uitdaging om iets zonder geitenkaas te koken niet aan. Boring!

Vlees = keuze

Kijkend naar de keuze voor vlees- en viseters word ik bijna jaloers: parelhoen gevuld met brie omwikkeld met pancetta, roodbaars met eiernoedels, hoisinsaus en paksoi, salade gebraden kip met kerstomaat, gekookt ei, mango, avocadocrème en knoflookcroutons….. Het water loopt me in de mond en bijna zou ik mijn vegetarische levensstijl even achter me laten. Al was het maar voor een avondje. Maar nee, dat doe ik niet. Ik vertel de ober dat ik graag vegetarisch wil eten. Zonder geitenkaas. Oh, en zonder paddenstoelen, want ik ben een rare vega en ga over m’n nek van die dingen. Meestal komt het wel goed. Dan lijkt het alsof de kok zijn creativiteit tóch niet kwijt is en krijg ik de heerlijkste gerechten voorgeschoteld. Soms blijft het bij een salade met tomaat, feta en olijven. Triest.

Klagen werkt niet

“Klagen werkt niet, doe er iets aan,” is één van mijn levensmotto’s. Tja, en een levensmotto, daar moet je gehoor aan geven. Niet alleen maar geklaag dus hier. Nee, ik zal de inspiratieloze koks een handje helpen, want er zijn zoveel lekkere gerechten waar je je vega klanten een plezier mee kan doen.

Ik begin met een van mijn favorieten: quinoasalade met hazelnoot, appel en gedroogde cranberries. Wat een explosie van fijne smaken! Zeer eenvoudig te bereiden, je hoeft er geen topkok voor te zijn en als je de salade genoeg tijd geeft, trekken de smaken goed in en is hij nóg lekkerder.

Een andere favoriet is risotto, mits niet klaargemaakt als een kleffe meuk. Ik kijk al uit naar het nieuwe pompoenseizoen, dan kook ik zeker weer deze pompoen-citroenrisotto. En al voelt het niet zo met al die regen en wind, het is nog zomer, perfecte tijd voor de risotto met groene groenten.

Er zijn zoveel lekkere gerechten waar geen geitenkaas aan te pas komt! Pittige linzensoep met kokosmelk, salade van rode bieten, vijgen en venkel, een veganistische chili of zoete-aardappelburgers met pittige pindasaus. Genoeg inspiratie toch?

Geiten zijn tof

De geitenkaas mag dan m’n oren uitkomen, geiten blijven leuk! Vroeger was ik al niet bij de oppasgeit weg te slaan en Wimpy Goat maakt me altijd aan het lachen.

Dus….koks van Nederland: geitenkaas is so wimpy! Give it all ya got…GO!!

Yeah.

4 gedachten over “Geitenkaas, altijd weer die geitenkaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *