Spruiten: drie recepten om ze lekker te maken

Spruiten. Veel mensen gruwelen alleen al bij het woord. Ik kocht ze ook nooit vrijwillig. Toch zijn ze recent in m’n keuken terecht gekomen en toegegeven: ze zijn best lekker.

Hoe komen spruitjes in je keuken terecht? Op twee manieren. Eerst verleidde Lidl me met rode spruiten die volgens het etiket een minder sterke smaak hebben dan de groene. Ik ben een sucker voor producten die ik nog niet ken, dus gooide ik een zakje in het winkelmandje. Vervolgens was ik een week later bij het Bijna Waste Geweest Feest waar ook spruitjes lagen. Tja, ik had die rode spruiten al in huis, daar konden dan ook nog wel groene bij. Voor de gezelligheid. Gevolg: ik had spruiten voor minstens drie maaltijden.

Vroeger kookten m’n ouders ze bijna tot snot. Dat ging ik dus niet doen. Ieuw. Ik vond drie verschillende recepten en zo at ik in één week om de dag spruiten. En serieus, alle recepten zijn voor herhaling vatbaar. Daarom deel ik ze met je. Zodat ook jij van je spruitjessnottrauma af kan komen.

De recepten zijn allemaal voor één persoon, met de opmerking dat ik veel meer groente eet dan gemiddeld.

Maaltijdsalade met gekarameliseerde spruitjes en peer

Het eerste recept is gebaseerd op een recept dat ik vond bij Chicks Love Food. In plaats van feta gebruikte ik Danish blue en in plaats van gemengde sla werd het veldsla. De noten bleven achterwege.  Ik had nog walnoten in huis dus die wilde ik erover heen strooien in plaats van de pecannoten. Alleen dacht ik daar pas aan nadat ik de salade op had. Niet erg. De salade was sowieso lekker. Ook zonder brood.

 Ingrediënten

250 gram spruitjes (ik gebruikte rode en groene spruiten, lekker kleurig)
1 rode ui
1 grote handpeer, rijp, maar niet té rijp
50 gram Danish blue
50 gram veldsla
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepes balsamico-azijn
2 eetlepels (biologische) honing
Peper en zout

Bereiding 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de spruitjes schoon: snij de onderkant eraf en halveer ze. Er vallen dan altijd wat blaadjes af, maar die heb ik ook gewoond door de salade gedaan.

Snij de ui in ringen en de peer in partjes. Meng voor de dressing de olijfolie, azijn en honing met wat zout en peper naar smaak door elkaar.

Verdeel de spruiten, ui en peer over een met bakpapier bekleedde bakplaat of een grote ovenschaal en besmeer deze met de helft van de dressing. Bak het geheel 30 minuten in de oven. Check of de spruiten gaar zijn, ze moeten nog wel knapperig, maar niet keihard de oven uitkomen. Laat het geheel desnoods wat langer in de oven staan.

Leg een bedje van veldsla op je bord en schep het mengsel van spruitjes, ui en peer erop. Schenk de rest van de dressing erover. Verkruimel de kaas erover.

Gnocchi met spruiten en spekjes

De tip voor dit recept kreeg ik van Silke. Ik heb denk ik drie keer gnocchi gegeten in mijn leven en vond het wel leuk hier eens een recept mee te maken. De combinatie van gnocchi en spruiten leek me ietwat vreemd, maar het was erg lekker! En nee, ik heb geen spekjes gebruikt, ik heb vegetarische spekreepjes van AH gebruikt. Verder had ik nog een basilicumplantje staan die echt ergens in verwerkt moest worden. Ik heb deze met de staafmixer, wat olijfolie, zout en knoflook gepureerd en door het gerecht geroerd.

Niet het minst magere recept, wel lekker voor een koude winterdag.

WP_20141116_20_44_02_Pro

Ingrediënten

250 gram spruitjes
125 gram gnocchi di patate
1 el olijfolie
100 gram vegetarische spekreepjes
1 ui, gesnipperd
50 gram Grana Padano
Evt. mengsel van verse basilicum, beetje olijfolie, wat knoflook en snufje zout

Bereiding

Spruiten schoonmaken en grote exemplaren halveren. In weinig water met wat zout spruiten in 10 min. beetgaar koken. Spruiten in vergiet goed laten uitlekken. Gnocchi volgens aanwijzingen op verpakking gaarkoken. In hapjespan olie verhitten en spekreepjes in 3 min. krokant bakken. Ui toevoegen en 3 min. meebakken. Spruiten en gnocchi door spek-uimengsel scheppen en nog 2 min. meebakken. Met kaasschaaf grove krullen van kaas schaven. Gerecht op smaak brengen met zout en peper. Gnocchi over vier borden verdelen en bestrooien met kaaskrullen.

Winterse roerbak

Mijn nieuwste favoriete kookboek is Veg! Ik kreeg het in september voor m’n verjaardag en heb er bijna elke week al minstens één keer uit gekookt. Het bood ook uitkomst voor het wegwerken van m’n spruiten. Ook hier verbouwde ik wat aan het originele recept. Ik houd niet van champignons, dus die gingen er niet door. De suiker liet ik ook achterwege. Ik gooide er wel cashewnoten door.

Bij de ingrediënten in het kookboek stond rode peper vermeld, in de omschrijving van het recept is deze opeens compleet verdwenen. Ik heb hem er maar wel door gedaan. Lekker pittig.

WP_20141118_20_35_08_Pro

Ingrediënten

1 grote wortel, geschild
1 kleine pastinaak, geschild
100 gram spruitjes, schoongemaakt
100 gram eiernoedels
2 sjalotjes, fijngesneden
1 teentje knoflook
1 verse kleine rode chilipeper, fijngehakt
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstwijn
1/2 theelepel vijfkruidenpoeder (ik heb het gewoon bij AH gehaald)
handje cashewnoten

zout en peper

olie om in te bakken

Bereiding

Snijd de wortel in reepjes, de pastinaak in dunne plakjes en halveer de spruiten.

Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking.

Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Bak de sjalotjes tot ze glazig zijn. Voeg de wortel en pastinaak toe en roerbak ongeveer 3 minuten. Voeg de knoflook en chilipeper toe en bak nog een paar minuten. Doe als laatste de gehalveerde spruitjes in de wok en bak ze een paar minuten mee tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. Schep het geheel uit de wok.

Giet de noedels af en draai het vuur onder de wok laag. Bak de noedels een paar minuten samen met de sojasaus, de rijstwijn en het vijfkruidenpoeder. Voeg de groenten toe en schep alles op een hoog vuur door elkaar.

Serveer met cashewnoten er over heen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *