Ik ben bij het Bijna Waste Geweest Feest geweest

Nooit eerder was ik op een feest met zo’n leuke naam: Bijna Waste Geweest Feest. En nog nooit kocht ik zulke gezonde dingen op een feest: gekke groente en fruit.

Gekke groente en fruit? Ja, groente en fruit waar iets “mis” mee is: kromme pompoenen, grote spruiten, siamese tomaten en gebutste appels. Die de supermarkt niet halen, omdat ze niet aan ons schoonheidsideaal voldoen. Zonde! Want ze zijn prima te eten. Daarom organiseerden Kromkommer en Rechtstreex vandaag het Bijna Waste Geweest Feest in de Fenix Food Factory in Rotterdam om  in éeén dag 5000 kg gekke groente en fruit aan de man te brengen.

groente en fruit

Hoe dan?

Hoe krijg je genoeg mensen naar Rotterdam om op al dat gekke voedsel op te halen? Door het gebruik van social media. Via Crowd About Now kon je voor € 7,00 een gers tasje kopen die je vandaag kon ophalen bij de Fenixloodsen en direct mocht vullen met allerlei groente en fruit. Veel mensen droegen de actie een warm hart toe en hij werd enthousiast gedeeld op voornamelijk Twitter en Facebook. En hoppa….het eerste doel van 2500 kg werd binnen no-time gehaald en ook het uiteindelijke doel van 5000 kg werd, volgens mij zonder al te veel moeite, gehaald.

Met volle tassen op de fiets

Ook mij sprak de actie aan. De laatste tijd denk ik steeds vaker na over wat ik weggooi en waarom. Ik probeer beter in te kopen, restjes te gebruiken in andere gerechten en ook als ik ergens niet zoveel trek in heb dit toch op te eten voordat het bederft. Voedsel weggooien omdat het er niet “normaal” uitziet, past hier absoluut niet bij. Ik kocht twee tasjes: één voor mezelf en één voor m’n zus Anneke die later naar Rotterdam zou komen voor een afternoon tea.

Om stipt 12.00 uur was ik bij de Fenixloodsen. Ik sloot aan bij de toen al behoorlijk lange rij bij de ingang en liep als een sardientje in blik langs bakken met onder andere pompoenen, aardappelen, spruitjes, tomaten, wortelen en appels. Ik knipperde een paar keer met m’n ogen. Zou dit weggegooid worden? Dit voedsel waar in mijn ogen, en in de ogen van vele anderen, niets mis mee was? Ik kon het niet geloven! Wat een prutsers zijn wij mensen toch. Blij vulde ik mijn tasjes om even later met 10 kg prima eetbaar voedsel door de stad naar huis te fietsen. Onderwijl bedenkend wat voor lekkers ik zal gaan koken de komende dagen.

fietstassen

Facts and Figures

Naar aanleiding van het Bijna Waste Geweest Feest zocht ik wat feiten en cijfers op over onze wereldwijde voedselverspilling. Ik schrok me kapot. Naïef als ik was, dacht ik dat we zo’n 10% van ons voedsel weggooiden. Misschien 15%. Dat was het wel. Ik vond het al exorbitante getallen. Maar nee, hou je vast, we gooien met z’n allen ongeveer 1/3 van ons voedsel weg. Ok, hiervan is zo’n 23% onvermijdelijk. Dan hebben we het over bijvoorbeeld schillen, eierschalen en, bij vleeseters, botten.. Een groot deel van de verspilling kan echter voorkomen worden.

Ik plukte onderstaande infograpic van deze website:

foodwaste_forweb

Het linker lichte deel geeft de productie en verspilling van geïndustrialiseerde landen weer, het rechter die van ontwikkelingslanden. Bijna de helft (de helft!!!) van alle knollen, wortels, groenten en fruit wordt wereldwijd verspild. Dat laat zien dat het Bijna Waste Geweest Feest van vandaag geen overbodige luxe was. Wereldwijd een druppel op een gloeiende plaat natuurlijk, maar hopelijk wordt er zo meer bewustwording met betrekking tot voedselverspilling gecreëerd.

Verander de wereld, begin bij jezelf…

Ik krijg altijd een beetje kotsneigingen bij de uitspraak “Verander de wereld, begin bij jezelf”. Het klinkt zo goodie-goodie, maar het is natuurlijk wel waar. Zoals ik net al vertelde, denk ik de laatste tijd steeds meer na over de spullen die ik koop en weggooi. Volgens mij gooi ik in vergelijking met de gemiddelde Nederlander weinig voedsel weg. Waar ik dat op baseer? Gevoel. En het feit dat het tijden duurt voor de vuilniszak vol is. Maar goed, het kan altijd minder. Vanaf nu ga ik me bij al het voedsel dat ik de prullenbak in wil gooien afvragen of ik het nog ergens in kan verwerken, een soep bijvoorbeeld. Al ben ik niet zo’n soepmens. Gelukkig heb ik een buurvrouw en familie die wel van soep houden. Opgelost!! Een andere vraag die ik ga stellen, is: zou iemand die nauwelijks beschikking heeft over voedsel dit eten? Echt, geloof me, als het antwoord “ja” is en je laat het tóch in de vuilnisbak vallen, dan vóél je de schaamte en het schuldgevoel gewoon groeien. Voor mij een erg goede vraag waarmee ik verspilling kan verminderen.

Tips

Via internet verzamelde ik tips waarmee ik mijn eigen voedselverspilling kan verminderen. Natuurlijk deel ik die graag met jou, want ook jij kan bij jezelf beginnen. Goh, ik klink als een echte moraalridder. Goed, daar komen ze, de tips:

 1. Bedenk voor het boodschappen doen wat je nodig hebt. Vermijd impulsaankopen en kijk vóór je gaat shoppen wat je nog in huis hebt.
 2. Schrijf eens een week (of nog beter: een maand) op wat je weggooit. Zo kan je je boodschappen beter afstemmen op je gebruik.
 3. Bewaar je voedingsmiddelen op de juiste manier. Een lijstje met hoe je de verschillende soorten groente en fruit het beste kan bewaren, vind je hier.
 4. Van veel groenten kan je meer onderdelen eten dan je denkt. De steel van broccoli bijvoorbeeld kan je prima eten en komkommers en aardappels hoef je niet te schillen.
 5. Haal alle restjes uit de verpakking. Een yoghurtpak kan je prima platvouwen en uitknijpen. Of knip het pak open (doe ik trouwens ook altijd met een tube tandpasta).
 6. Kook niet teveel. Kleine moeite om je pasta of rijst even af te wegen voor het koken. Teveel groenten koken is bijna niet mogelijk vind ik. Die passen altijd nog in je maag. Lekker gezond :).
 7. Bestel in een restaurant alleen wat je eet. Ben je met z’n tweeën en heb je genoeg aan één bakje friet of salade bij je hoofdgerecht? Meld dat bij de bestelling. Eet je geen koekje bij je koffie of thee, vraag of ze het weglaten. Bij dat laatste word ik regelmatig vreemd aangekeken, maar het scheelt op jaarbasis behoorlijk wat koekjes. En calorieën!
 8. Maak een composthoop in je tuin om je (moes)tuin mee te bemesten.
 9. Heb je teveel gekookt? Geef een deel weg. Misschien heb je een alleenstaande buur of vrienden die niet graag koken die maar al te graag van jouw kookkunsten genieten.
 10. Schrijf je in bij Kliek & Co en probeer een maand lang (of langer, het liefst voor altijd) geen bruikbaar voedsel te verspillen en ontvang nog meer tips om verspilling tegen te gaan.

Bovenstaande lijst is verre van compleet, maar het is een start. Heb jij nog tips de me gaan helpen minder voedsel weg te gooien? Deel ze hieronder.

 

5 gedachten over “Ik ben bij het Bijna Waste Geweest Feest geweest

 • november 12, 2014 om 10:24 am
  Permalink

  Je bent goed bezig! Ik probeer zelf ook altijd zo weinig mogelijk weg te gooien en niet te veel spullen te kopen etc. Vandaar ook dat ik het BWGF zo leuk vond 🙂 Onlangs heb ik deze twee sites ontdekt, waar veel leuke tips en recepten op staan: http://emptythefridge.be/ en http://www.biobudget.nl/ Die tweede heeft ook net een boek uit, wat ik al wel thuis heb liggen, maar nog moet gaan lezen. Groetjes en ga zo door!

  Beantwoorden
  • november 12, 2014 om 10:34 am
   Permalink

   Hoi Rosanne, bedankt voor je reactie! En bedankt voor de twee sites. Het boek van biobudget had ik voorbij zien komen, maar nog niet bekeken/gekocht. Ben benieuwd wat je er straks van vindt.

   Beantwoorden
 • november 17, 2014 om 3:57 pm
  Permalink

  Wat een leuke blog! Ik ben Susan, een van de 5 initiatiefnemers van Kliek&Co. Leuk dat je ons noemt! We zullen je blog promoten op onze Facebook. Kun jij dat dan weer delen op jouw Facebook?

  Groetjes Susan

  Beantwoorden
  • november 17, 2014 om 5:32 pm
   Permalink

   Hoi Susan!
   Bedankt voor je reactie en leuk dat je blog wil promoten :). Ik ga zo even de eerste tips die per mail binnen zijn gekomen lezen. Op naar een lege kliko!

   Beantwoorden
 • Pingback:Spruiten: drie recepten om ze lekker te maken | sterestherster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *