Rotterdam: Natuurtalent in Schiebroek

“Mijn” wijk Schiebroek heeft het. We hebben Hotspot Hutspot, Herts’ Sportlokaal en stadsboerderij Natuurtalent. De laatste kende ik nog niet, maar na vandaag weet ik: fijne aanwinst voor de wijk!

Dit was zeker niet de eerste en direct de laatste keer dat ik naar de Puurtalent markt van Natuurtalent ging. Wat een ontspannen, gezellige omgeving! Ik werd er helemaal blij van. Kraampjes met onder andere brood, jam, mosterd, Ethiopische kruiden, andere exotische hapjes, warme sjaals, en abstracte tekeningen van Rotterdam. En aardige verkopers. Ook wonen er kippen, konijnen en varkens op de stadsboerderij. Dan heb je mij natuurlijk sowieso al mee.

WP_20141213_10_51_34_Raw__highress

Talentfabriek010

Talentfabriek010 is een sociale onderneming die Rotterdammers met afstand tot de arbeidsmarkt kansen biedt door te werken aan persoonlijke ontwikkeling. Voor een groot deel worden de activiteiten van Talentfabriek010 gefincancieerd vanuit betaalde opdrachten zoals productieopdrachten in het naai-atelier, wassen en strijken voor de horeca en catering.

Natuurtalent is onderdeel van Talentfabriek010 en biedt onder andere plaats aan praktijkonderwijs van het speciaal onderwijs, dagbesteding en leerwerkplekken voor jongeren en volwassenen in het kader van bijvoorbeeld arbeidsreïntegratie. Het is een stadsboerderij waar buurtbewoners kunnen wandelen, een bakkie kunnen doen en kunnen bijpraten met andere bewoners. Ook wordt er maandelijks een Puurtalent markt georganiseerd met streekproducten. Als bewoner van Schiebroek en liefhebber van eten moest ik daar maar eens een kijkje gaan nemen.

WP_20141213_10_59_47_Raw__highress

WP_20141213_11_32_21_Raw__highress

WP_20141213_10_59_09_Raw__highress

Zweedse sokken

Ik heb ze niet geteld, maar ik denk dat er zo’n 20 tot 25 kraampjes op de Puurtalent markt staan. Er wordt van alles verkocht. Van brood tot bier en van sjaals tot specerijen. En houten sculpturen. Het eerste wat ik zag toen ik het terrein op liep, was een houten kangaroo. Gemaakt door Wood Company.nl. Ze kijkt een beetje triest. Dat komt door het weer.

WP_20141213_10_55_43_Raw__highress

Even verderop stookte een bakker het vuur in de oven op en stonden er nog wat standhouders hun kraam in te richten. Alles in een gemoedelijke sfeer waarin het makkelijk was een praatje aan te knopen. Ik ben niet zo van de praatjes met verkopers, ik voel me nogal snel verplicht tot kopen. Niet handig. Maar op de Natuurtalent markt heb ik met diverse mensen over hun producten gepraat. Erg leuk!

Een meneer van de Noorse kerk had geen praatje nodig om direct een broekspijp op te stropen en me een wit been met gebreide kous te tonen. Gelukkig kon ik van de schrik bekomen door het eten van een Noorse wafel met cranberry-jam.

WP_20141213_11_31_01_Raw__highress

Engels biologisch bier

Er was veel te proeven op de markt. Het is dat ik niet van tokkelroom/advocaat hou, maar anders was ik zeker voor een glaasje advocaat met walnoot gegaan. Wel heb ik diverse soorten mosterd geproefd. Uit een potje. Ik ben geen kind en viel buiten de doelgroep van de workshop “zelf mosterd maken”. Gelukkig hebben we internet. En internet zegt dat mosterd maken heel makkelijk is. Een kind kan de was doen.

WP_20141213_10_58_35_Raw__highress

WP_20141213_11_00_13_Raw__highress

WP_20141213_11_32_38_Raw__highress

Een zeer aardige mevrouw met een bontmuts (ik hoop maar dat hij nep is) stond het biologische bier van haar zoon te verkopen. Niet omdat hij dat zelf niet kan, maar omdat hij in Engeland woont en werkt. Het bier wordt gebrouwen in de Little Valley Brewery in West Yorkshire en is 100% biologisch. Ma vertelde me dat het bier zelfs een prijs heeft gewonnen voor het beste biologische bier in Engeland. Kijk, dat moet ik dus proberen. Ik kocht drie verschillende soorten: Ginger Pale Ale, Hebden Wheat en  Tods Blonde. De namen van de bieren hebben allemaal iets te maken met de omgeving van de brouwerij. Ook hebben ze een speciaal Tour de France bier ontwikkeld met een bolletjes-etiket omdat de Tour langs de brouwerij kwam. Een aantal bekende wielrenners heeft daarop de brouwerij bezocht. Geen idee meer welke, ik heb niets met wielrennen, maar ook het Tour de France bier wil ik wel een keer proeven.

WP_20141213_11_16_36_Raw__highress

Accessoire voor m’n guilty pleasure

En toen zag ik iets wat ik tegelijk geniaal en heel erg onzinnig vind: appeltaartvulling in een pot. Voor mensen die geen appels willen schillen. Of denken dat ze geen appeltaartvulling kunnen maken. Speciaal voor de Kerst zitten er cranberries door de vulling. Ik val duidelijk niet in de doelgroep van dit product, maar ik weet zeker dat er mensen zijn die blij zijn met een pot appeltaartvulling. De vulling is wel mooi verpakt en ziet er lekker uit. Als iemand mij zo’n pot cadeau doet, weet ik wel wat er gebeurt. Ik lepel die pot leeg voor je “appeltaart” kan zeggen. Geen appeltaartvulling voor mij dus. Ik kocht bij deze kraam wel een witte wijngelei voor bij m’n guilty pleasure: kaas.

WP_20141213_11_17_32_Raw__highress

Het is niet alleen eten wat de klok slaat op de markt. Ook worden er sierraden, sjaals, schalen, tekeningen en kaarten verkocht. Ik kocht twee ansichtkaarten met Rotterdamse iconen: De Hef en De Rotterdam. Oud en nieuw.

WP_20141213_11_19_29_Raw__highress

WP_20141213_11_21_41_Raw__highress

Opwarmen

Het was vandaag waterkoud (oh, wat houd ik van dat woord) en na een uurtje rondlopen en kletsen op de markt begon ik toch wel behoorlijk te vernikkelen. Gelukkig is daar altijd thee om mee op te warmen. De cakes en taarten weerstond ik, maar een kaki-cake klinkt niet alleen grappig, het lijkt me ook erg lekker. Voor de volgende keer!

WP_20141213_11_37_24_Raw__highress

WP_20141213_11_38_46_Raw__highress

Ethiopisch project

Ik was niet de enige die het koud had. Ook deze man van de Kaapverdische Eilanden had het koud. Hij verkocht Ethiopische kruiden, mirre en injira met linzensaus. Ook stond er een donatiepot op tafel. Met de opbrengsten van de verkoop en donaties schaft hij spullen (pennen, papier) aan voor een school in Ethiopië. We maakten een praatje en de man vertelde me dat hij altijd al een band heeft gevoeld dat land en hij houdt van de mensen en de cultuur aldaar. Ik wilde ooit al een keer naar Ethopië, maar door zijn enthousiasme is het land een aantal posities op mijn “waar-wil-ik-ooit-nog-naar-toe-lijstje” gestegen.

WP_20141213_11_59_28_Raw__highress

WP_20141213_11_53_44_Raw__highress

WP_20141213_11_53_23_Raw__highress

Last but not least: de dieren

Een boerderij zonder dieren is geen boerderij. Vind ik. Binnen had ik al een spaarvarken zien staan. Niet erg aaibaar, wel erg nuttig. Dieren zijn leuk, maar van liefde alleen kunnen ze niet leven. Mooi dat de fooien gebruikt worden voor de verzorging van de dieren.

WP_20141213_11_36_55_Raw__highress

Momenteel huisvest Natuurtalent een haan, een hen, twee varkentjes en minstens één konijn (ik kon niet zien of er nog meer in het hok zitten). De veestapel zal nog aangevuld worden met pony’s en schapen. De haan vertoonde nogal wat haantjesgedrag, zoals het haantjes betaamt,  en hield liever mij in de gaten dan dat hij at.

WP_20141213_11_51_15_Raw__highressDe varkens en het konijn wonen in een ruim strohok en toen ik aan kwam lopen, begonnen de varkens heftig te knorren. Ik heb ze even een goede aai-/krabbeurt gegeven waar ze duidelijk van genoten. Super lief. Laat je echter niet beïnvloeden door hun koddigheid en ren niet direct naar de eerste de beste varkensfokker om zo’n dier aan te schaffen. Ik maak van de gelegenheid gebruik je te wijzen op de administratieve verplichtingen die er bij het houden van varkens komt kijken: je moet een UBN (Uniek Bedrijfsnummer) registreren, de varkens merken en ook deze op laten nemen in een register. Meer informatie hierover vind je op de website van RVO.nl.

WP_20141213_12_04_23_Raw__highress

Natuurtalent is een fijne plek voor zowel volwassenen als kinderen. En ook de dieren zien er zeer content uit. In januari en februari is er geen markt, maar ik ga die van maart zeker weer bezoeken. En in de tussentijd kom ik gewoon een keer langs voor een warme kop thee en een praatje.

Natuurtalent
Veldkersweg 50
3053 JR Rotterdam

Openingstijden:
Woensdag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur
Elke tweede zaterdag van de maand is er markt met uitzondering van januari.

 

3 gedachten over “Rotterdam: Natuurtalent in Schiebroek

 • december 14, 2014 om 11:59 pm
  Permalink

  Erg leuk stuk over Natuurtalent en de Puurtalent Markt. Dank daarvoor, ik organiseer de markt namelijk.
  Slechts één terechtwijzing: de wafels en de sokken van de meneer met de witte benen waren Noors en niet Zweeds…
  Verder niets dan lof en dankbaarheid.
  Vriendelijke groet,
  Marineke

  Beantwoorden
  • december 15, 2014 om 12:14 am
   Permalink

   Hoi Marineke,
   Bedankt voor de correctie. Het was een lange dag gisteren ;). Ik heb het aangepast.
   Tot de volgende markt!

   Beantwoorden
 • december 17, 2014 om 4:08 pm
  Permalink

  Ha Esther,
  Bedankt dat je het meteen aangepast hebt. Ik zag bij herlezing nog iets… de volgende Puurtalent Markt is op 14 maart 2015, want ook februari slaan we over.
  Als je de nieuwsbrief van de markt wilt ontvangen, stuur me dan ajb je emailadres. Of kan ik dat ergens op je blog vinden?
  Groet

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *