Vijf cadeaus om een ander mee te verrassen

Douchegel, geld, een (kook)boek, een fles wijn…niet de meest originele cadeaus. En al is het de gedachte die telt, je wilt als gever toch origineel voor de dag komen.

Breek jij ook altijd je hoofd over een leuk cadeau voor een ander? “Iedereen heeft alles al,” is een regelmatig gehoorde uitspraak. Zelf word ik niet zo blij van het geven van weer het zoveelste boek, parfum of flesje wijn. En ik heb ook niet het idee dat de ontvanger er persé veel gelukkiger van wordt. Veel leuker vind ik het om samen iets te gaan doen of iets persoonlijks te geven. Wat gaf of kreeg ik zoal weg de laatste jaren?

1. Uit eten

Bijna iedereen gaat graag uit eten. Waarom dan geen etentje als cadeau doen? Zo gaf ik Natasja voor haar laatste verjaardag een etentje bij Hotspot Hutspot in Rotterdam, een gezellig restaurant waar kinderen goed en betaalbaar eten koken. Een plek waar ik al m’n vrienden wel een keer mee naar toe zou willen nemen. En dus schreef ik een kaartje waarop vermeld staat dat we samen een keer op mijn kosten bij Hotspot Hutspot eten.

Natuurlijk kan je ook een dinerbon geven. Dan kan de ontvanger zelf bepalen met wie hij/zij bij welk restaurant uit eten gaat. Ik vind het echter wel leuk om samen te gaan. Klets je direct ook weer even bij én vier je samen de verjaardag, het jubileum of Sinterklaas nog een keer. Zo “vierde” ik bijna drie maanden na dato m’n verjaardag nóg een keer. Een vriendin nam me mee uit lunchen bij Broei.

WP_20141130_13_36_06_Raw

2. Kook eens voor een ander

Deze tip ligt in het verlengde van de vorige tip. Mijn vader werd in oktober 65 en ik kon maar niet bedenken wat ik hem zou schenken. Tot ik opeens het licht zag: ik hou van koken, hij houdt van eten en gezelligheid. Tadaaaa. Probleem opgelost. Ik heb hem een vegetarisch driegangen diner voor vier personen gegeven. Gekookt door….moi! In tegenstelling tot de eerste tip eet ik dit keer niet mee. Ik ga me helemaal richten op het koken. Stuk rustiger voor mezelf en voor m’n vader en de gasten. Hoef ik niet de hele tijd te zitten – naar de keuken te lopen – zitten – naar de keuken lopen.

3. Een avondje bioscoop

Al twee jaar achter elkaar heb ik een vriendin van me, op haar verzoek, een avondje bioscoop gegeven. Niet in de vorm van een bioscoopvorm, maar net zo als bij het etentje bij Hotspot Hutspot via een kaartje. We hebben in overleg een film gekozen, maar natuurlijk had de jarige de beslissende stem en zijn we naar X-Men: Days of Future Past geweest. Een film waar ik zelf niet zo snel naar toe zou gaan in de bioscoop (maar wel thuis kijk) en dat maakt zo’n filmavondje dan weer extra leuk.

4. Doe een bon cadeau

Twee jaar geleden gaven m’n broers, zus en aanhang me een saunabon voor m’n verjaardag. Ik vond dat een stuk leuker dan geld krijgen, want dat verdwijnt toch vaak met al het andere geld in een groot gat. Op m’n verjaardag zelf was ik al naar de sauna geweest, dat kan dan gratis bij onder andere Thermen in Schiedam. En een paar weken later voelde ik me nóg een keer jarig toen ik geen entree hoefde te betalen voor een dagje ontspannen.

In plaats van een saunabon kan je bijvoorbeeld ook een Fashion Cheque (ook weleens gekregen), een Bongo of een bioscoopbon geven. De laatste heb ik eens aan kersverse ouders gegeven, met de opmerking dat ik tijdens hun filmavond op het kind zou passen.

5. Een concert of theatervoorstelling

Jarenlang heb ik m’n ouders een gezamenlijk verjaardagscadeau gegeven: een avondje uit naar een concert of theater. Het is niet iets wat ze snel zelf zouden doen, maar wat ze wel leuk vinden. Soms was het leuk (bijvoorbeeld Eva Ayllon), soms wat minder (zoals een of andere tegenvallende Flamenco-voorstelling), maar dat geeft niet. Het is de ervaring die het cadeau is.

Wat is het leukste cadeau dat jij ooit gegeven of ontvangen hebt? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *