Persoonlijk: rommel in m’n huis, rommel in m’n hoofd.

De afgelopen maand heb ik bijna continue een gevoel van rusteloosheid ervaren. Op de paar rustmomenten in bijvoorbeeld de sauna na. Als ik bedenk wat ik de afgelopen tijd heb gedaan, is dat niet zo gek. Mijn huis ziet eruit alsof ik hier alleen nog maar kom om spullen te droppen en te slapen. En ik denk dat dat wel ongeveer klopt. 

Eind januari overleed mijn oma en bij het leegmaken van haar huis kreeg ik een buffetkast, wat servies en een paar doosjes met spullen om nog uit te zoeken. Kast op zijn plek, servies er in en de rest her en der in de woonkamer gezet. Om later uit te zoeken. Maar dit is een nogal drukke periode op mijn werk en ik had ook net besloten mijn sociale leven weer uit het stof te halen. Gevolg: overdag dealen met de – leuke – onregelmatigheid en het onverwachte van mijn werk en ‘s avonds en in het weekend stappen, wandelen, bijkletsen en andere sociale dingen doen en ondertussen geen tijd nemen om thuis de boel op orde te maken. Want tja, wie gaat er nou opruimen en schoonmaken als je de lente ruikt? Dan heb ik andere prioriteiten. Die heb ik trouwens ook als het zomer, herfst of winter is. Voor de single mannen onder u: date mij niet als u van mij een gelukkige huisvrouw wil maken.

Rommel in m’n huis

Ik ga met de billen bloot. Enorm. Ik zal je vertellen hoe mijn huis er op dit moment uit ziet. Ik zit op de bank. Rechts van me ligt een slaapzak, daar ligt een kat naast, maar die zou ik niet als rommel willen bestempelen. Links van me liggen twee flesjes nagelverharder -één moet er een keer richting mijn zusje, – het bubbeltjesplastic waar deze in werden bezorgd ligt er naast. Oh, de envelop ligt er ook nog. Verder liggen er een lichtmeter en een camera, een notitieblokje, oude foto’s, een mandarijn, een watervaste stift en nog wat bonnetjes. En m’n iPhone. En dat allemaal dus op de bank. Naast de bank: een oude schoenenpoetsdoos, zo’n oranje, van Brabantia, een doos met spulletjes die naar de Kringloop moeten, een tas met badjas (zondag naar de sauna geweest), 3 paar schoenen, mijn laptoptas, een aantal rekeningen, 2 plastic tasjes met onbekende inhoud (te lui om nu te gaan kijken), een thermoskan en nog wat dingen. De bovenkant van het dressoir in de woonkamer is een verzamelplaats van bonnetjes, rekeningen, dvd’s, zonnebrandcreme, tijdschriften, plakband, brillen, sieraden, vreemde valuta en boeken. Het is dat ik wéét dat er een dressoir onder staat. Nu ik dit zo type durf ik dus echt niet te gaan bekennen wat er allemaal op mijn aanrecht ligt. Ik denk dat je wel een idee hebt.

Ergens in m’n woonkamer op de vloer staat een eMac of iMac ofzo, prima werkend. Ik wilde er een kattenmand van maken, maar toen ik las dat het openen van de beeldbuis levensgevaarlijk kan zijn als je niet weet wat je doet – en dat weet ik niet in dit geval – heb ik er vanaf gezien. Dus als iemand nog behoefte heeft aan zo’n ding…laat het me weten. Verder met de eettafel. Drie potjes met ontkiemende sla en kruiden, tuinhandschoenen, een stapel kledinghangers van m’n oma, diverse notitieblokjes, lingerie, een lege fruitschaal en nog wat papieren.

Over de slaapkamer kan ik kort zijn: op mijn wasmand ligt een stapel texiel die twee keer zo hoog is als de wasmand zelf. Vuil en schoon door elkaar heen. Op de vloer nog een half-uitgepakte koffer van mijn tripje naar Denemarken in februari en daarom heen nog wat spullen die niet op mijn slaapkamer horen.

Het is eruit: ik ben een belabberde huisvrouw en ik kan moeilijk dingen weggooien. Dat wist ik al natuurlijk. Na 38 jaar opbouwen van zelfkennis verbaast dit me niet meer. En ook mijn directe omgeving wist het allang. Maar het zo opschrijven, is best confronterend. Al houd ik de rommel en de chaos normaliter best redelijk binnen de perken. Vind ik dan.

dull women

Rommel in m’n hoofd

Het wordt vaak geroepen: met rommel in je omgeving kan je hoofd ook niet zonder rommel zijn, kan je je niet concentreren. Ik vond dat altijd onzin. Albert Einstein zei het al: if a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign? Zoals ik al zei: ik ben niet zo’n goede huisvrouw en mijn huis is altijd al min of meer rommelig geweest. Daar heb ik toch helemaal geen last van? Tot afgelopen week. Ik besefte me opeens dat ik het gevoel heb dat ik me al geruime tijd niet “in control” voel. Dat ik door dender in m’n werk en m’n sociale leven. Terugdenkend is dat toch niet iets van de laatste tijd, maar iets wat al langer bestaat. Vanaf het moment dat ik terug kwam uit Peru begin november. Ik moest wat persoonlijke dingen verwerken na die reis en plots gebeurden er hier ook nog allemaal pittige dingen in m’n leven. Niet zo tof. Dat is allemaal wat tot rust gekomen nu, maar die rust vind ik niet terug in mezelf. En ook niet in m’n omgeving. Ook de rommel in huis is niet iets van de laatste paar weken besef ik me. Nee, het is begonnen toen in november. Langzaam heeft heeft het zich opgestapeld, met de grootste cummulatie gedurende de afgelopen maand. Ik nam niet de tijd om op te ruimen. Niet fysiek en ook niet mentaal.

Wederkerende rust

Nu is de tijd daar dat de rust weder moet keren. Nou omschrijft nooit iemand mijn leven als rustig, maar alles is relatief natuurlijk. In huis ben ik op dit moment alleen rustig als ik mijn ogen sluit. Met mijn ogen open zie ik alle dingen om me heen die aandacht vragen. Ik kan me niet concentreren. Dus hop, eerst maar eens beginnen met de rust in huis. Vandag is het zaterdag. Ondanks dat ik enorm veel zin had om uit te slapen, ben ik toch maar vroeg opgestaan. Een dagje doorbikkelen. Muziekje erbij, deuren en ramen open, want de zon schijnt, even vol goede moed aan de slag.

Even de huidige rommel opruimen en dan binnenkort een echte voorjaarsschoonmaak uitvoeren: elke kast uitspitten en de dingen die me niet bekend voorkomen omdat ik ze al tijden niet gebruikt heb, weggooien en alles weer extra laten shinen.

Een goede huisvrouw. Niet mijn roeping. Maar ik ga proberen mijn leven te beteren. Voor mezelf. Voor m’n hoofd. Dan heb ik de rust die nodig is voor de dingen waar ik wel goed in ben en die ik leuk vind zoals koken, als filmdate optreden, mijn werk, terrashangen en wandelen :).

 

 

 

4 gedachten over “Persoonlijk: rommel in m’n huis, rommel in m’n hoofd.

 • maart 29, 2014 om 11:15 am
  Permalink

  Als ik die e-card moet geloven, ben ik erg saai ;-). Maar ik kan niet leven in rommel. Of beter geformuleerd, ik kan het vast wel, maar word dan heel onrustig en prikkelbaar. Dus slingeren er nooit spullen in mijn huis, ruim ik alles wat ik even pak direct weer op, pak ik tassen direct uit, etc. etc.

  Dat vele op pad zijn zou mij ook een onrustig gevoel geven. Na twee avonden op pad, wil ik echt weer een avondje alleen thuis zijn. Vooral als het ook druk op het werk is.

  Maar iedereen is weer anders en dat is juist leuk. Dus pas als jij zelf last hebt van het uithuizige of de rommel is het tijd om er wat aan te doen. Om daarna weer lekker jezelf te zijn en je energie in dingen te stoppen die energie opleveren! Sterkte met het opruimen vandaag!

  Beantwoorden
  • maart 29, 2014 om 4:27 pm
   Permalink

   Ik wou dat ik zo gedisciplineerd was, Borg. En het is natuurlijk ook stom om niet even iets terug te leggen of op te ruimen. Scheelt veel tijd uiteindelijk. Ik ga weer eens een poging wagen.

   Over dat op pad zijn: ik ben altijd erg makkelijk met reizen, maar dat heeft er voor gezorgd dat ik bijna altijd reis om vrienden te zien. Vanaf nu wil ik dat anders ;). Plaats x – Rotterdam is net zo ver als Rotterdam – plaats x.

   Beantwoorden
 • april 5, 2014 om 2:04 pm
  Permalink

  Wat je beschrijft komt veel meer voor dan je denkt… 😉
  Vaak zie niet zo, want weet je niet wat er aan ‘het op bezoek komen’ vooraf gegaan is.

  Beantwoorden
  • april 6, 2014 om 8:39 am
   Permalink

   Vast en zeker. Maar hier is het echt erg. Als er onverwacht mensen voor de deur hadden gestaan, had ik ze niet binnen gelaten ;). En dat terwijl ik juist van een huis vol hou.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *