Reizen: Barcelona (1)

De afgelopen vijf jaar ben ik elk jaar wel minstens één keer in Barcelona geweest. Ik heb daar vrienden wonen en dat is de hoofdreden om naar deze fijne stad af te reizen. Mooie bijkomstigheid is dat Barcelona één van mijn allerfavorietste steden ter wereld is. Tenminste, van de steden die ik heb bezocht.

Volgende maand ga ik er weer een weekje vertoeven. Dit keer om op de kat van m’n vrienden te passen. Prima excuus toch? Niet dat je een excuus nodig hebt om Barna, zoals Barcelona in de volksmond genoemd wordt (en dus niet Barça, dat is de voetbalclub), te bezoeken. Toen ik in 2005 voor het eerst een weekend in Barcelona was, heb ik de toeristische niet-te-missen attracties gezien: la Sagrada Familia, La Boqueria, casa Batlló, casa Milà, Parque Güell, Montjuïc….je kent het rijtje wel als je in Barcelona bent geweest. Tegenwoordig struin ik meer door de stad, maak ik lange wandelingen en geniet ik gewoon van het daar zijn. En tussendoor drink ik een koud biertje op een fijn terras, doe ik de hoognodige inkopen en vergaap ik me aan de omgeving. Waar? Dat zal ik je vertellen! Niet in één keer, dan zou dit een eindeloos lang artikel worden. In hoeveel delen wel? Dat weet ik nog niet. Elke keer dat ik in Barcelona ben, ontdek ik weer nieuwe dingen.. In elk deel 5 tips die kriskras door Barcelona verspreid liggen.

600100_10151782202570037_1549427716_n

1. Asturies en Plaça de la Virreina

Vila de Gràcia is een onderdeel van de wijk Gràcia. Een goed startpunt om dit gebied te ontdekken, is metro Fontana, te bereiken met de groene metrolijn. Vanuit Fontana loop je Carrer d’Asturies in. Een leuke winkelstraat met veel originele winkeltjes. Bij mij duurt het altijd even voor ik deze straat uit ben. Winkeltje in, winkeltje uit. Gelukkig wacht daar na zo’n 500 meter Plaça de la Virreina met de kerk van Sant Joan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik meestal meer geïnteresseerd ben in de terrasjes op het plein dan in de kerk. Ik heb er meerdere uitgeprobeerd, omdat je vaak genoegen moet nemen met één van de weinige tafeltjes die nog leeg zijn op het plein. Maar ach, het bier is overal koud. Dat scheelt.

Ook erg fijn, in een land van nasynchronisatie-galore, is dat op een half blok van Plaça de la Virreina een vestiging van Cines Verdi zit. Verdi is een bioscoop waar ze films in de originele taal draaien. De films zijn Spaans ondertiteld, dus als je Spaans niet al te goed is, raad ik aan naar een film te gaan in een taal die je makkelijk verstaat.

2. Het terras bij Antic Teatre

Het leukste terras van Barcelona hoort bij Antic Teatre. Het ligt verscholen in een donkere straat achter muren. Klinkt aantrekkelijk, hè? Niet? Mooi! Het terras zit toch al altijd vol, dus hoe minder mensen er heen gaan, hoe beter. Nee hoor, ik deel het niet voor niets met je. Vanuit de donkere straat stap je een compleet andere wereld binnen. Een binnentuin met een grote boom en lichtjes (vooral een keer ‘s avonds gaan dus), ietwat chaotisch, boheems, met goede vibes. Ik houd van dit terras.

Het dichtsbijzijnde metrostation is Urquinaona, wat ik altijd uitspreek als Urquinoa. Onmogelijk woord. Ik vind het echter leuker om de metro naar Arc de Triomf te nemen en vandaar uit via Plaça de Sant Pere richting het Antic Teatre te lopen. 

Antic Teatre
Carrer de Verdaguer i Callís, 12
08003 Barcelona

3. Happy Pills

Suiker, suiker en nog eens suiker. Meestal mijn eerste gedachte als ik een winkel van Happy Pills zie. Gevolgd door: wat is het toch een geweldig concept! Snoep als remedie tegen allerlei kwaaltjes. Pure onzin natuurlijk, maar de winkels zijn strak ingericht en de etiketten grappig en mooi vormgegeven. Ze tonen teksten als:

  • Para cuando quieres gritar (voor als je wilt gillen)
  • Para ver la vida en rosa (om de wereld roze te zien)
  • Contra cualquier pensamiento (positivo o no) sobre tu ex (tegen elke gedachte (positief of niet) over je ex)
  • Para despues de una noche loca (voor na een wilde nacht)

Happy Pills verkoopt potjes in verschillende maten die je zelf kan vullen. Kies voor verschillende kleuren of ga voor één kleur. Op het etiket van de kleinste potjes staat: hapiness minidose. Te schattig. Ik heb er in september 10 gekocht om mee te nemen als kadootje. Er zijn altijd wel mensen in je omgeving die wat hapiness kunnen gebruiken.

Er zijn verschillende lokaties van Happy Pills in Barcelona. Als je wilt weten waar je de vrolijke pillen kan kopen, bekijk dan het overzicht op hun website.

happy pills

4. Plaça del Pi

Plaça del Pi is een gezellig plein in het centrum van het oude Barcelona. Zo klink ik als een reisgids. Nou ja, het is dan ook wel behoorlijk toeristisch, Plaça del Pi. Toch noem ik het hier vanwege de markt in het weekend. Er staan bijna het hele jaar door op zaterdag en zondag kraampjes met Catalaanse specialiteiten op dit plein: worst, kaas, honing, koeken. Door Barcelona heen zijn er genoeg winkeltjes die lokale waar verkopen, maar zo’n markt is wel handig. Alles op één plaats. Aan de andere kant van de kerk genaamd Santa Maria de Pi ligt een ander plein, Plaça de Sant Josep Oriol. Op dit plein wordt op zaterdag en zondag een kunstmarkt gehouden. Ook leuk om eens overheen te lopen. En tja, moet ik het nog noemen….ook op deze pleinen zitten diverse terrasjes om heerlijk van een drankje, de omgeving en de passerende mensen te kijken.

Om met het openbaar vervoer bij Plaça del Pi te komen, stap je uit bij metrostation Liceu en loop je via Carrer del Cardenal Casañas naar het plein.

5. Poblenou

Ik houd van de wijk Poblenou in het noordoosten van Barcelona. En niet vanwege de grote dildo…eh, Torre Agbar, die er staat. Nee, ik houd van Poblenou omdat er veel grote gebouwen staan en Parc Diagonal Mar, de Rambla de Poblenou en Cementiri de Poblenou er liggen. Poblenou is een transformatie aan het ondergaan. Van een afgetakelde industriële wijk naar een wijk van technologie en innovatie. Veel kunstenaars en jonge ondernemers hebben zich in de warenhuizen en fabrieken gevestigd. Ik houd van Poblenou omdat het me aan Rotterdam doet denken.

Serieus, als je in Barcelona bent, moet je naar Parc Diagonal Mar gaan. Het is gewoon tof. Een combinatie van groen, water en kunst. Het water loopt door het hele park en wordt niet alleen als decoratie gebruikt, maar ook om de grond te irrigeren. En dat is nodig ook, want de zon brandt daar behoorlijk op je bolletje. Ok, ik geef eerlijk toe: ik weet niet zo goed wat ik moet vertellen over dit park. Ik heb nu al 10 verschillende teksten getypt én verwijderd. Geen tekst doet mijn gevoel bij dit park eer aan. Weet je, je moet me vertrouwen en er heen gaan als je in Barcelona bent. Vind je het niks, dan ben ik benieuwd waarom  niet.

534320_10151782220985037_1987673414_n

Openingstijden: 
December t/m februari: 10 uur – 18 uur
Maart en november: 10 uur – 19 uur
April en oktober 10 uur – 20 uur
Mei t/m september 10 – 21 uur

Metro:
L4, Selva de Mar, vanaf daar is het één blok lopen.

Een ander juweeltje in Poblenou is Cementiri de Poblenou. Goed, je moet er van houden, het bezoeken van begraafplaatsen, en dat doe ik. De begraafplaats van Montjuïc kent bijna iedereen wel. De begraafplaats in Poblenou is wat minder bekend, maar zeker net zo de moeite waard. Je kijkt je ogen uit hier. Als voorproefje een ietwat kitscherig en gedateerd filmpje over de begraafplaats. Bij voorbaat excuses voor de muziek, die heb ik na een halve minuut maar uitgezet. Ik raad je aan hetzelfde te doen.

Heb je na het bezoeken van de begraafplaats zin in iets vrolijkers, ga dan naar la Rambla de Poblenou! Ik probeer te allen tijde la Rambla in het centrum van Barcelona te vermijden. Zo niet de Rambla de Poblenou. Niet te vergelijken met de meest bekende Rambla in Barcelona. Zoveel groener, zoveel rustiger, zoveel gezelliger! Hier komen de locals en enkele toeristen samen, kan je fijn winkelen en lekker (en betaalbaar) eten en drinken. De Rambla de Poblenou is te bereiken met metro L4, halte Llacuna of Poblenou.

Nou. Door het schrijven van dit blog krijg ik helemaal de kriebels en zou ik nú wel richting Barcelona willen. Maar ik moet nog even geduld hebben. Volgende maand is het zo ver. En dan ook weer vijf nieuwe tips!

3 gedachten over “Reizen: Barcelona (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *