Reizen in eigen land: wandelen in Noord-Brabant

In Noord-Brabant is het prima toeven. Niet alleen heb je in bijna elk dorp een grote keuze aan terrassen, je kan er ook prima wandelen. Dat laatste natuurlijk om extra te genieten van het koude biertje op één van deze terrassen. 

Afgelopen maand wandelde ik twee keer 15 kilometer in Brabant. Twee totaal verschillende wandelingen, maar beide keren heb ik genoten. Een foto-impressie. Met wat tekst.

IMG_0947

De paden op, de lanen in. M’n afgetrapte sneakers lopen nog steeds heerlijk. 

De Chaamse bossen

Ik had een wandeling van 8 kilometer uitgezocht, de Ommetje Schuurkerkeroute (PDF). Helemaal goed om weer in te komen na maanden geen lange wandelingen gemaakt te hebben. Ik was de route vergeten te printen, maar no worries, we wisten nog waar hij begon. Groene vlakjes met gele pijltjes, die moeten we vast volgen. Op een gegeven moment keek ik op Runkeeper en zag ik dat we al 6 kilometer hadden gelopen en ook minstens 6 weer terug zouden moeten. Het klopte niet helemaal, maar hey, we liepen door een mooie omgeving en hadden nog voldoende energie. Vol goede moed bleven we de bordjes in de kleuren van de Braziliaanse vlag volgen. Lekker vrolijk. Achteraf bleek dat we oranje pijltjes hadden moeten volgen voor de 8 kilometer. Een kniesoor die daar over zeurt. Het rondje van bijna 15 kilometer dat we hebben gelopen, was mooi en ik heb genoten van de stilte en het geluid van vogels. M’n benen waren wel iets minder blij dan m’n hoofd. De route die we liepen ging voor een groot deel door de Chaamse bossen en kan je hier op Runkeeper bekijken.

 

Lammetjes! Die maken m'n dag altijd goed.

“Gratis lammetjes kijken”

Een deel van de route was een soort survival

Een deel van de route was een soort survivaltocht.

IMG_0944

Mooi uitzicht.

Nederland? Of toch België?

De tweede Brabantse wandeling startte in Baarle-Hertog. Ik kon het adres eerst niet vinden in het navigatiesysteem, maar op een helder moment bedacht ik me dat Baarle-Hertog natuurlijk Belgisch is. Het was erg verwarrend om in die omgeving te lopen hoor. Dan was ik weer in Nederland, dan opeens weer in België. Om vervolgens een paar meter verder weer in Nederland te zijn. Natasja en ik hebben na onze wandeling de Wikipediapagina over de twee Baarles er maar eens op nageslagen. Enclaves in enclaves in exclaves…ofzo. Veel gedoe in ieder geval.

Ging de vorige wandeling vooral door de bossen, deze wandeling ging vooral over het platteland en dan voornamelijk tussen de aspergevelden door. Het waaide nogal en de meeste asperges waren al van het land, met als gevolg dat we half Brabant in onze schoenen mee hebben genomen naar huis én we gescrubd zijn. Huidje als een perzikje hoor!

IMG_1160

Ik voel me gespleten.

IMG_1165

Bad Hair Day, ik in ieder geval, maar toch maar de obligate selfie.

IMG_1175

Veel geel langs de route. Mooi!

IMG_1169

Natasja houdt de omgeving in de gaten.

IMG_1167

Een deel van dit zand is in mijn schoenen mee gegaan naar Rotterdam.

IMG_1177

Een selfie voor het plog.

IMG_1180

Een verlaten schuurtje. Prima decor voor een thriller.

IMG_1182

Koeien in de wei. Helemaal goed!

IMG_1187

De Sint Salvatorkapel aan het einde van de route.

Nederland is een klein land, maar er valt zoveel te zien en te beleven. Welke mooie plekken in dit land moet ik volgens jou zéker een keer gaan ontdekken?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *