Travel in eigen land: Zierikzee

Sinds een half jaar kom ik voor mijn werk regelmatig in Zeeland. Zeeland was voor mij altijd een provincie die zo’n beetje in een hoekje onderaan Nederland bungelde, net als Limburg. Al heb ik gevoelsmatig meer binding gehad met Zeeland dan met Limburg. Ik versta de inwoners beter en er is veel water aanwezig. En na bergen is water mijn favoriete landschapselement. Nu ik vaker in Zeeland kom, heb ik een zwak gekregen voor deze provincie bestaande uit (schier)eilanden en wil ik dit gedeelte van Nederland wat beter leren kennen.

foto 4 (1)

Vorige week zou ik een dag vrij zijn, maar onverwacht ging ik toch aan het werk in de ochtend. Weer in Zeeland, in de buurt van Zierikzee. Ik bedacht me dat ik het aangename van het werk wel met het aangename van een paar uur vrij kon combineren en besloot na het werk de rest van mijn vrije dag in Zeeland door te brengen. En wel in Zierikzee. Of Zurrikzêe zoals Zeeuwen blijkbaar zeggen. Al heb ik geen idee hoe het dan klinkt. Ik had gehoord dat Zierikzee een monumentenstadje is dat het bezoeken waard is.

Verliefd

Ik parkeerde mijn auto bij de jachthaven en liep richting de oude haven. Meteen werd ik verliefd op Zierikzee. Wat een berg schattigheid. Je kent het wel: haventje, leuke huisjes, kleine straatjes. Allemaal erg cute.

Zuidhavenpoort

De Zuidhavenpoort (hierboven links) is één van de drie overgebleven stadspoorten in Zierikzee. De andere twee zijn de Nobelpoort en de Noordhavenpoort. Deze laatste ligt tegenover de Zuidhavenpoort.

Noordhavenpoort

Ik liep langs beide en ging bij de Noordhavenpoort naar links. Langs nog een stuk haven richting het centrum van Zierikzee. Daar kocht ik een Zeeuwse bolus bij de Stadsbakkerij. Deze bakker bakte, volgens het plakkaat in de etalage, de beste bolussen in 2007. Ik ging er van uit dat de bolussen die nu te koop zijn ook nog lekker zijn en ging ervoor. Niet goed voor #Esvaltaf, maar ik had me alle voorgaande keren in Zeeland al in kunnen houden. Bolussen worden gebakken van wit brooddeeg dat in een streng door bruine basterdsuiker wordt gehaald en wordt opgerold. En mocht je bij het woord bolus een beetje vieze gedachten krijgen, het etymologisch woordenboek leert me dat het niets met drollen te maken heeft, maar alles met de Spaanse woorden “bollo” (fijn broodje) of “bola” (bal of bol). De bolus is trouwens via Joodse bakkers (van Portugese afkomst) naar Zeeland gekomen. Lang geleden.

Zeeuwse Bolus

Opeens viel mijn oog op een opgezette eekhoorn in een etalage. De winkel waar deze eekhoorn woonde heet de Snuisterij en is een tweedehandswinkeltje van De Dierenambulance Dierenhulp Stichting in Zierikzee. Ik wil best de dierenambulance steunen, maar dan geef ik liever zo geld dan dat ik er een troepje voor in de plaats krijg. Echt veel soeps stond er niet in de winkel.

Opgezette eekhoorn

Wat wel veel soeps is, is winkelcafé de Zeeuwse Hemel aan de Melkmarkt. Ik dronk er een lekkere kop thee met een bonbon. De Zeeuwse Hemel is een plek waar je kan eten waarbij je direct verleid wordt door de lekkere producten die je er kan kopen. De tuin zag er ook goed uit, maar helaas was die nog niet open toen ik er was. Later dit voorjaar of in de zomer moet ik maar eens terug gaan.

De Zeeuwse Hemel

Ik ben een sucker voor ansichtkaarten. Niet de standaard “groeten uit Zeeland” kaarten met een strand en duinen. Nee, ze moeten origineel zijn of wanstaltig lelijk. Het was een goede middag voor me, want ik kocht bij twee winkels ansichtkaarten. Helaas kan ik de wanstaltige even niet vinden. Komt vast doordat de rommel in huis nog niet helemaal opgeruimd is. Wel een foto van de minder lelijke kaart.

Vind je het leuk een kaartje per post te krijgen, met postzegel en handgeschreven boodschap enzo, laat dan een berichtje hieronder achter. Ik neem contact op met de eerste drie die reageren. Snailmail revival for the win!

Liefs uit Zeeland

Ben je in Zierikzee, mis dan niet de Sint-Lievensmonstertoren, door de inwoners van Zierikzee ook wel “de dikke toren” genoemd, heb ik me laten vertellen. De toren is onder andere gebouwd met bakstenen uit de buurt van Gouda, Dordrecht en Rotterdam. Ik voelde me al zo thuis in Zierikzee! Komt vast door die Rotterdamse stenen. De toren is slechts 62 meter hoog geworden, gepland was een hoogte van ongeveer 130 meter. Helaas is die door economische tegenslagen nooit bereikt. Vandaar die ietwat rare vorm die je bijvoorbeeld ook bij de Grote Kerk in Dordrecht ziet. Ook die is nooit afgebouwd.

Toren Zierikzee

Onderweg kwam ik nog een grote rode kater tegen die vriendelijk was tegen iedereen die langskwam en later de snoepwinkel in dook waar hij blijkbaar kind aan huis was. Een stad met een publieke knuffelkater wint natuurlijk direct mijn hart. Dat begrijp je.

img_0915-2-2

Een hele dag zou ik niet als toerist in eigen land in Zierikzee kunnen doorbrengen, maar voor een middagje is het een prima bestemming en goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de buurt zoals de Deltawerken, een fijne strandwandeling of, in het voorjaar, dartelende lammetjes kijken. Dat is ook één van de redenen dat ik Zeeland leuk vind: het stikt er van de schapen!

Vrijpoortje Zierikzee

 

 

10 gedachten over “Travel in eigen land: Zierikzee

 • april 5, 2014 om 5:39 pm
  Permalink

  Jaaa! Een handgeschreven kaart uit Zeeland. Beter kan niet 🙂

  Beantwoorden
 • augustus 3, 2014 om 9:49 am
  Permalink

  Hoi Esther, leuk stuk over onze hometown sinds 2 jaar. Die grote rode kater heet Sam. Hij besteed al meer dan 10 jaar van zijn leven aan het vriendelijk rondhangen en zoveel mogelijk aaien te scoren. Hij is in ruil voor een donatie aan de dierenhulp (asiel) bij ons komen wonen. Mocht je weer in Zierikzee zijn, volg Sam voor een lekkere bak thee.

  Beantwoorden
  • augustus 3, 2014 om 7:51 pm
   Permalink

   Hoi Patrick! Wat leuk dat je op m’n site bent gekomen en ook leuk om meer te horen over Sam. De volgende keer ga ik Sam zeker volgen ;).

   Beantwoorden
 • augustus 3, 2014 om 11:31 am
  Permalink

  Leuk dat je een bolus in onze winkel hebt gehaald op je ontdekkingsreis door Zierikzee! Het verhaal rondom de “zeewse” bolus vertel ik zelf ook regelmatig aan onze gasten.

  Beantwoorden
 • augustus 4, 2014 om 12:32 am
  Permalink

  Eekhoorn staat achter mijn rug op de kast, as we speak 😉 Dat is nog eens een leuke ontdekking, als je een blog over Zierikzee leest. Je eigen ‘adoptie eekhoorn’ tegenkomen op een foto!

  Beantwoorden
  • augustus 4, 2014 om 2:53 pm
   Permalink

   Haha, ik ben blij dat de eekhoorn nog een huis heeft gevonden 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *