Vega in Peru

Als vegetariër ben je in Nederland allang geen uitzondering meer. Toch kom ik hier nog regelmatig in restaurants waar de vegetarische maaltijd onorigineel en smakeloos is. Maar pas als je op reis gaat, merk je groot de keuze voor vegetariërs in Nederland is.

Vorig jaar trok ik voor een maand naar Lima, Peru om diverse vrienden te bezoeken, met een uitstapje van een paar dagen naar het noorden van het land om wat op het strand te liggen. Wetende dat Peruanen erg op hun keuken met traditionele gerechten als lomo saltado, ceviche, pollo a la brasa en aji de gallina, waar veel vlees en weinig groenten in voorkomen, gesteld zijn, vreesde ik het ergste. Het viel mee! Tenminste in Lima. Via internet heb ik daar een aantal vegetarische restaurants gevonden waar ik soms heerlijk at en soms liever niet had gegeten. In de dorpjes die ik in het noorden van Peru aandeed, was geen vegetarisch restaurant te bekennen en at ik dagelijks rijst met een groentenomelet waar de groenten doorheen waren gevlogen. Soms kon ik er gebakken banaan bij krijgen. Je begrijpt dat ik daarna geen ei meer kon zien!

Waar moet je wél en waar moet je vooral níet gaan eten in Lima?

Ik heb een aantal restaurants getest en voor je op een rij gezet:

Manantial
Er zijn weinig restaurants die ik zo druk heb gezien als Manantial tijdens lunchtijd. Alle tafels waren bezet en ik werd gevraagd mijn tafel te delen met een ouder stel. Het voelt eerst wat raar om met vreemden aan een klein tafeltje te zitten, maar het went snel. Over het eten niets dan goeds. Peruaanse gerechten in de vegetarische variant, keuze uit twee soorten lunchmenu’s (standaard en een iets luxere versie), betaalbaar, snelle bediening en een vriendelijke manager die  bij het betalen graag een praatje maakt. Ik at er twee keer en zal er zeker weer gaan eten de volgende keer dat ik in Lima ben.

Cijfer: 9/10
Jr. Carabaya 415 – Lima
Website

foto 4 (4)

Sampe’s

Een vriendin werkt hier in de buurt en nam me tijdens de lunch hiermee naar toe.  Een restaurant bestaande uit meerdere verdiepingen die tijdens de lunch allemaal vollopen. En terecht. Een lunchmenu kost 7 soles (krap 2 euro) en bevat een voorgerecht, soep,  hoofdgerecht, toetje en een glas sojadrank. Allemaal snel en professioneel op tafel gekwakt. Gelukkig maakt het eten de ietwat gehaaste bediening goed. Ook hier ga ik zeker weer een keer eten.

Cijfer: 8/10
Jr. Tomás Guido, 168, Lince

Aloe Gym  

Aloe Gym is, zoals de naam al zegt, een sportschool met daaronder een restaurant gevestigd. Wat de naam van het restaurant precies is, weet ik niet, dus ik hou het maar hierbij. Het ligt in de wijk Salamanca en als toerist zou je er niet snel komen. Gewoon omdat er weinig interessants te zien is als je maar 1 of 2 dagen in Lima bent. Ik kwam er dus wel, omdat een vriendin van me er dichtbij woont.   Je kan hier rustig eten in tegenstelling tot Mamantial. Veel tafeltjes waren leeg. Dit lag echter niet aan het eten. Ook hier Peruaanse gerechten zoals Lomo Saltado in een vegetarische variant. Prima kwaliteit, alleen een beetje flauw, en vriendelijke bediening. Op en achter de toonbank ligt een diversiteit aan biologische en vegetarische levensmiddelen en ook de oh zo populaire superfoods ontbreken hier niet. Wat wil je, in het land van de quinoa?

Cijfer: 7/10
Av Los Paracas 425, Salamanca

Sofa Cafe

Larcomar is een winkelcentrum in de wijk Miraflores. En een plaats die ik liever ontwijk vanwege de berg toeristen en de dure koopwaar. Maar als vegetariër is het een walhalla in Lima. Gezien het aantal toeristen dat er rondloopt, heeft elk restaurant wel een vegetarisch gerecht op de kaart staan. Zo at ik in Sofa Cafe een te dure ravioli met sojasaus. Best lekker. Als dessert probeerde ik de Locura de Lucuma, gewoon omdat Lucuma goddelijk is. Normaliter. Door deze baksteen was nauwelijks heen te komen. Jammer.

Cijfer: 6/10
Larcomar, C.C. Larcomar, Plaza Gourmet – 1er. piso, Miraflores
Website

La Cabaña Verde

Dit restaurant zit om de hoek van Plaza San José in de wijk Jesus Maria. De wijk waar ik tijdens mijn verblijf in Lima woonde en waar ik me prettig voel. La Cabaña Verde serveert, net als Manantial, Peruaanse gerechten in de vegetarische variant. Het interieur is zoals in de meeste Peruaanse restaurants sober. Ik vind dat geen probleem aangezien het restaurant niet bedoeld is om lang te tafelen. Je eet er je lunch en gaat weer weg. De bediening mag echter wel wat bijscholing volgen. Niet alle bestellingen kwamen juist door en ik kreeg suiker in mijn papayasap. Suiker in de papayasap! Ik begrijp het niet. Een goede papaya is bijna net zo lekker als een goede mango en dan ga je die toch al zoete smaak verpesten met suiker! Drink je je sap ook liever zonder suiker, zeg dat er dan bij, waar je in Peru ook sap besteld. Sin azucar.

Cijfer: 7/10
Av. Cuba, 1147 . Jesús María

foto (6)

Afinidad Maravillosa

Prachtige verwantschap. Zoiets betekent “Afinidad Maravillosa”. Ik geloof best dat de mensen die er werken een prachtige verwantschap onderling hebben. Leuk voor ze. Maar alsjeblieft, maak dan wel lekker eten met z’n allen! Dit restaurant hanteert het buffetprincipe. Bij de balie kan je kiezen welke gerechten je wil eten. Ze kosten allemaal 2 soles per stuk en worden met z’n allen op je bord gedrapeerd. Ik had net zo goed mijn hele bord vol kunnen laten leggen met één gerecht. Alles smaakte hetzelfde: saai en ondefinieerbaar. Het enige lekkere in dit restaurant was de vruchtensap. Uiteraard besteld, en gekregen, zonder suiker.

Cijfer: 3/10
Jr. Carabaya 175 – Lima

Yami  

Yami is mijn ontdekking van het jaar. De laatste dag dat ik in Peru was, organiseerde ik een afscheidslunch voor mijn vrienden thuis. Aangezien ik niet echt de behoefte had mijn laatste dag daar in de keuken door te brengen, ging ik op zoek naar een vegetarisch restaurant waar ik eten kon afhalen of kon laten brengen. Zo kwam ik via onze grote vriend Google uit op Yami. Yami is niet alleen vegetarisch, nee, de hele lunch was veganistisch. In overleg koos ik voor een quinoasalade, taco’s met diverse vullingen (koude en warme groenten, bonenprut, veganistische saus) en een vruchtentaart gemaakt van een tropische, Peruaanse vrucht waarvan ik de naam al weer vergeten ben. Ruim voor de afgesproken tijd kwam de (zeer aardige) medewerkers van Yami het eten brengen in pannen, potten, doosjes en warmhoudgevallen. Afgesproken werd dat ze alles een paar uur later weer op zouden komen halen. En viel de lunch bij mijn vrienden in de smaak? Absoluut! Er is door iedereen diverse keren opgeschept. Aanrader! 

Cijfer: 10/10
Geen fysiek restaurant, contactgegevens via Facebook.

Chifa Corazón Misericordioso  

Chifa. Oftewel Peruaans Chinees eten en erg populair. Natuurlijk vergezeld van een fles Inka Cola, de nationale knalgele frisdrank die naar Hubba Bubba smaakt. Je went eraan. In de meeste chifa’s kunnen ze wel iets vegetarisch voor je in elkaar flansen als je erom vraagt. Ei, groenten, een sausje vol zetmeel, noedels. Prima te doen. Ik woonde letterlijk om de hoek bij Chifa Corazón Misericordios, wat barmhartig hart betekent (tja, ik verzin het ook niet) en ik moest het dan ook een keer proberen. Wat kan ik zeggen: erg aardige eigenaresse die bij me aan tafel kwam zitten (ik was op dat moment de enige klant) en haar levensverhaal vertelde en mij de oren van m’n hoofd vroeg over mijn leven. Dat ik 38, single en zonder kinderen was, wekte bij haar verbazing op en kon er bij haar niet in. Iets wat ik in Peru bijna dagelijks meemaakte in gesprekken met onder andere taxichauffeurs. Ik moest wel wat moeite doen om haar te verstaan, Spaans met een Chinees accent is best ingewikkeld. Maar goed, voor vriendelijkheid krijgt dit restaurant van mij een dikke 10! Helaas was ik minder te spreken over het eten. Ik denk dat als ik het vers uit de pan had gegeten, het allemaal dik in orde was. Het kwam echter uit bakken en het was koud. Voor het de magnetron in ging. En alles ietwat zompig werd. Jammer!

Cijfer: 5/10
Av. de la Policía, 549, Jesús Maria

Bembos    

 Bembos is Peru’s eigen fastfood restaurant. Toen ik nog geen vega was, at ik er graag een hamburguesa a lo pobre op de momenten dat ik de drang naar vet en slecht niet kon bedwingen: een broodje hamburger met gebakken ei en banaan. Kwijl. En ook de Hambuergesa Criolla met zoete aardappel en creoolse saus klinkt goed. Maar nee, die hamburgers komen er bij mij niet meer in en ik dacht dat Bembos voor mij verleden tijd was. Niet dat een mens niet zonder fastfood kan, maar af en toe zondigen vind ik heerlijk. Tot ik een advertentie van Bembos zag met een stel koeien en de tekst “op verzoek van onze koeien”. Bembos verkocht sinds kort ook vegetarische hamburgers. Heel goed in een land waar Bembos erg populair is en vlees eten bij de dagelijkse gang van zaken hoort. Die moest ik dus eens proberen. Helaas verkoopt niet elke vestiging deze burgers. Ik moest drie pogingen wagen, maar toen had ik ook wat: een vegetarische burger op een volkoren broodje. Zonder al te veel smaak en nogal klef. Goede poging, maar de puntjes moeten nog op de i gezet worden.

Cijfer 6/10
Website

Er is meer

Ik vind dat ik een aardige selectie vegetarische restaurants in Lima heb geprobeerd, maar er zijn er natuurlijk nog meer. Benieuwd waar je ze kan vinden? Kijk dan eens op Happycow of Hazte Vegetariano (Spaans).

   

2 gedachten over “Vega in Peru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *