Mensen

Tiny samenwonen?

‘Oh, maar dan wil je dus nooit samenwonen?’.

Als datende single die in een tiny house gaat wonen, is dit de vraag die me het vaakst gesteld is het afgelopen jaar. Grappig hoe (potentiële) dates mijn toekomstige woonsituatie koppelen aan de soort relatie die ik zou willen. Het is niet eens in me opgekomen dat ik door het wonen in een tiny house bepaalde relatievormen zou uitsluiten.

Mensen die me kennen weten dat ik niet zo van het plannen ben. Oké, er zijn uitzonderingssituaties, maar in het algemeen zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik wil op dit moment graag kleiner wonen en de locatie waar ik heen ga is heel tof. Waarom zou ik me druk maken over wel of niet samenwonen over een x aantal maanden of jaren? Dat zie ik dan wel weer. Er zijn genoeg opties: samenwonen, huis verkopen, verhuizen, LAT-en. Gelukkig leef ik in een tijd en land waar ik talloze mogelijkheden heb om relaties vorm te geven.

Eén date trok het verband tussen wonen in een tiny house en het soort relatie nog verder door. Niet alleen zou ik niet willen samenwonen, ook zou ik geen ‘serieuze’ relatie willen. Ik hoop dat ik verder niemand hoef uit te leggen dat als je niet samenwoont je ook een ‘serieuze’ relatie kan onderhouden? De aanhalingstekens gebruik ik omdat ik een hekel heb aan het woord serieus in combinatie met relatie. Want wat betekent serieus in deze context? Ik vind het in ieder geval héél saai klinken. 

Om discussie zoveel mogelijk te voorkomen, heb ik de betekenis van serieus even opgezocht: ernstig. En de betekenis van ernstig is dan weer: zonder grappen; met grote en onaangename gevolgen. Wegwezen dus als iemand je vraagt of je een serieuze relatie met hem wil. Geen lach, geen spel. En dan ook nog zitten wachten op die onaangename gevolgen die vaak volgen op zo’n relatie? Mij niet gezien.

Wat ik me trouwens nog wel afvraag: wat het gewenste antwoord op de gestelde vraag? Is de man die hem stelt opgelucht dat ik tiny ga wonen of baalt hij dat samenwonen -in zijn ogen- er niet in zit? Ik heb geen idee. Als ik me aangetrokken voel tot de man in kwestie vertel ik natuurlijk wel dat m’n huis dan misschien wel tiny wordt, maar dat m’n nieuwe bed dat zeker niet is. Die wordt groter dan het bed dat ik nu heb. Past best een leuke man bij. Als hij maar niet te serieus is natuurlijk.

Afbeelding: ontwerp Woonpioniers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *