Voeding

Een bijzondere kerst

Medaillons van seitan

“Kerstreclames supermarkten bomvol vlees” kopte RTL Nieuws afgelopen week. Nu heb ik zelf geen tv en kom ik deze dagen weinig in de supermarkt, maar het is mij ook opgevallen dat ik voor en tijdens kerst meer vlees om me heen zie dan anders. Zoals bijvoorbeeld in de app van Albert Heijn. Als ik op de hoofdgerechten klik onder het kopje “Alles voor een bijzondere kerst”, moet ik me eerst door elf rollades, vier soorten beenham, rundvlees, en kip, en dertien soorten vis en aanverwanten heen werken voor ik bij de sectie met vega opties aankom. Vega, niet eens vegan. Daar worden maar liefst vier producten aanbevolen voor een bijzondere kerst, zonder optie om door te klikken naar meer vega kerstproducten. Iets wat bij het vlees wel kan: “naar alle varkensvlees” staat er onder de zes soorten Babe. En ja, ik weet dat Albert Heijn een poging heeft gedaan met een vega Allerhande en toen door bijna heel Nederland gelyncht werd. Want tja, je zou je door AH maar gedwongen voelen om je carpaccio te laten staan met kerst.

Ik ben zelf zo’n gekkie die vrijwillig de carpaccio en ham laat staan en in heeft gewisseld voor plantaardig eten. Deze kerst had ik geen zin om te koken en besloot ik drie dagen lang plantaardige locals te steunen: Backyard en Bertmans in Rotterdam, en Broei in Utrecht. Geen idee trouwens waarom alle drie de namen met een B beginnen. Toeval. Maar wel raar. Anyway, daar gaat het niet om. Het gaat om het eten. Te veel om allemaal te beschrijven, maar een paar gerechten springen eruit. Zoals de faux gras van Backyard. Ik heb uit principe nog nooit “echte” foix gras gegeten, dus ik kan niet vergelijken. Dat hoeft ook niet vind ik. Vega(n) eten moet op zichzelf lekker zijn, los van of het op de dierenvariant lijkt. En dat was deze faux gras. Heerlijk. Lekker vet, smeuïg en smaakvol.

Bij Broei is mijn favoriete gerecht van het kerstmenu de knolselderij-ham met aardappeltjes, venkelpickle, hangop van sojayoghurt, en rozemarijnzout. Dat gerecht won het maar net van de seitanmedaillons. Niet alleen het eten van Broei was heerlijk, ook de omschrijving van het menu was dat: ‘nou leek het ons lekker om er iets van yoghurt bij te doen, maar de meeste soja yoghurt vinden wij ronduit smerig. Vaak ook veel te dun. Maar dat kunnen we oplossen: we hebben er hangop van gemaakt! Licht gezouten en gerookt.’ Ik ben het met ze eens en ik ben blij met deze oplossing. Ga ik zelf ook maar eens proberen.

Wat mijn favoriete gerecht van Bertmans is? Daar kom ik vanavond achter. Wordt het de paté van paddenstoelen en pistachenoten met rode-uiencompote, de pompoenravioli, of toch de cheesecake? Wat een luxe. En dat allemaal zonder dat er een dier aan te pas komt.

En weet je wat voor mij pas écht een bijzondere kerst zou zijn? Een kerst waarbij het eten van een plantaardig menu juist níet meer bijzonder is, maar doodnormaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *