Gezondheid, Voeding

Vergroen(te) de lunch!

Tomaten op de markt

Een brooddoosje met boterhammen belegd met kaas. Het brood is een beetje zompig geworden door het zweet dat uit de kaas loopt. Er zijn weinig mensen die dit niet herkennen als een typisch Nederlandse werklunch. Zelf ben ik geen fan van brood. En als vegan al helemaal niet van brood met kaas. Ook niet als het de plantaardige versie betreft. Doe mij maar iets met veel groenten!

Vandaag vindt de eerste editie van de Nationale Groente- en Fruitdag plaats. Deze dag staat dit jaar in het teken van “groentefruitrijke lunch”. En dat is hard nodig. Groenten worden in Nederland vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten. Slechts 9% van onze groenten eten we tijdens de lunch. Is dat een probleem? Nee hoor, niet als iedereen voldoende groenten zou eten, al is de keuze voor (meer) groenten tijdens de lunch gezonder en duurzamer dan de boterham met kaas.

Helaas wordt er gemiddeld door een volwassen Nederlander maar 145 groente per dag gegeten. En ook op fruit zijn we blijkbaar niet zo dol, want daar eten we gemiddeld iets meer dan 1 stuk van per dag. Als een echte groenteknager en fruitverslinder vind ik dat bar weinig. En dat is het ook als je het vergelijkt met het advies van het Voedingscentrum om dagelijks minstens 250 gram groenten en twee stuks fruit naar binnen te werken. Hierdoor verminder je het risico op allerlei nare ziekten zoals darmkanker, longkanker, en hart- en vaatziekten. Voor mij is dit trouwens niet de enige reden om groenten en fruit te eten, dan zou ik het waarschijnlijk niet volhouden. Ik vind het ook gewoon lekker.

Het zal misschien wennen voor je zijn om meer groenten te eten bij de lunch. Daarom geef ik je wat inspiratie. Wat denk je van (een restje) curry of lasagne? Ideale gerechten om bergen groenten in te verwerken. En een dag later tijdens de lunch nóg lekkerder. Ik ben groot fan van de curries van Vegan Richa en de fully loaded lasagne van BOSH!. Houd je vooral niet aan de recepten, wees baldadig en doe er gewoon meer groenten in. Salade is nog zo’n gerecht waar je veel groenvoer in kwijt kan. Mijn favorieten zijn de fruitsalade als tussendoortje, een bonensalade (hier kan ook nog extra groenten in kwijt) en een poke bowl. Geen paniek trouwens als je echt gehecht bent aan je boterham. Die kan je beleggen met gegrilde groenten zoals aubergine, courgette, paprika, en ui. Deze groenten zijn eenmaal gegrild prima een paar dagen houdbaar in de koelkast. Handig, want dan hoef je maar één keer per week een voorraadje te maken. Of je vervangt een deel van je brood door iets met groenten. Alle beetjes helpen!

Wat zijn jouw favoriete lunchgerechten met groenten en fruit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *