Voeding

Knagen op een blaadje sla

salade

Vegans eten alleen sla. Duidelijk een self-fulfilling prophecy van de omnivore mens. Niet iets wat ik als vegan bevestig. Ik eet juist heel gevarieerd. Van pasta tot curry, en van noedels tot sushi. Eigenlijk precies hetzelfde wat omnivoren eten, maar dan zonder dierlijke producten. Maar als ergens speciaal iets veganistisch voor mij geregeld wordt, dan knaag ik inderdaad best vaak op wat blaadjes sla met een druppeltje olijfolie.

Alweer even geleden (want tja, corona) was ik met collega’s op bedrijfsbezoek. Toen het tijd was voor de lunch stonden daar schalen vol broodjes met ham en kaas uitgestald naast een rijkelijk gevulde schaal met gefrituurde hapjes. ‘Nee, dat is allemaal niet veganistisch, jouw eten staat daar.’ Er werd gewezen naar een schaal met groene blaadjes waarin ik sporadisch een stukje rood van een tomaat of paprika ontdekte. Het zag er nogal droog en inspiratieloos uit. Gelukkig werd deze groentetuin vergezeld van een bakje dressing die ik tot de laatste druppel over m’n salade heen goot. Dom! Want toen ik de eerste hap nam, proefde ik dat er honing in de dressing zat. En nee, honing is niet vegan. Maar goed, ik had trek en de honing zat er nu al overheen, dus dapper begon ik op de blaadjes te kauwen.

‘Goh, dat ziet er wel wat saai uit, blij dat ik gewoon vlees eet,’ vol medelijden keek een collega me aan en nam nog een hap van haar broodje ham. Ik probeerde uit te leggen dat dit één van de meest inspiratieloze vegan lunches ooit was, maar dat mocht niet baten. ‘En je hebt ook al geen warme hapjes,’ onderbrak ze me.

Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben blij dat er bij zo’n gelegenheid rekening wordt gehouden met mij. Echt super! Maar………het is zó makkelijk om een lekkere veganistische lunch te maken. In een salade kan je wat noten en olijven toevoegen. Dan zit er direct wat smaak én bite in. Een broodje beleg je met gebakken oesterzwammen, een vegan burger, of gegrilde groenten. En als je echt geen inspiratie hebt, kan je altijd nog hummus smeren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *