De inhoud van mijn keukenkastje ziet eruit alsof ik, net als de rest van Nederland, flink heb lopen hamsteren uit angst voor een totale corona-lockdown. Zakken en potten vol bruine, zwarte en rode linzen, pasta, bloem, bonen in allerlei kleuren, pindakaas, hagelslag, thee, koffie, en noten staan op het punt van vallen als ik een keukenkastje opentrek. M’n koelkast staat trouwens net zo vol.
Natuurlijk heb ik niet gehamsterd in verband met corona. Wat denk je wel? Ik ben gewoon een early adapter en hamsteren is mijn tweede natuur. Niet dat ik bang ben dat het eten opraakt. Dat is wel het laatste waar ik me als geboren optimist zorgen om maak. Ik hou gewoon van koken en wil ruime keuze hebben als ik ’s avonds in de keuken sta te bedenken waar ik dan zin in heb.
Mijn keuken is een nachtmerrie voor iedereen die iets van voedselverspilling weet. In Nederland gooien we per persoon per jaar 34 kilo voedsel weg in het huishouden. Dit is dus exclusief de verspilling in het bedrijfsleven. Veel te veel natuurlijk. Het Voedingscentrum geeft tips hoe je deze verspilling tegen kan gaan. De eerste drie tips hebben te maken met boodschappen doen. Eén van m’n favoriete bezigheden. Ja, ik ben gek, ik weet het.
De eerste tip is om je voorraad te controleren voor je richting winkel gaat. Dat is in het slagveld van mijn keuken zo goed als onmogelijk. Het gebeurt logischerwijs dus best vaak dat ik voor het schap met pasta sta en me afvraag of ik dat nou wel of niet in huis heb. En zo ja, welke dan. Op zo’n moment geldt: bij twijfel altijd doen. Ik vrees dat ik ondertussen voor de komende twee jaar lasagnebladeren in huis heb. Ook is het volgens het Voedingscentrum verstandig om een menu samen te stellen voor de hele week. Aan de hand daarvan maak je een boodschappenlijstje. Een menu samenstellen? Dat doe ik alleen met Kerst. De rest van het jaar leef ik kooktechnisch gezien van dag tot dag.
Je zou verwachten dat er bij mij wekelijks bergen eten in de kliko verdwijnen door mijn stijl van boodschappen doen. Toch gooi ik weinig eten weg. Het enige wat ik weggooi, is snijafval en zeer zelden een vergeten restje uit de krochten van m’n koelkast. Mijn tip: leer goed koken en durf te experimenteren. Oh, en accepteer dat je soms een beetje vreemd, maar hopelijk wel lekker, eet. Dan nu maar eens bedenken wat ik vanavond kan doen met oesterzwammen, een spinazieburger, augurken, gebak, en bier.